search

5 Days Sheet Mask Challenge With ENTEL Mask Pack by Suriabdulrahman

Hi, pernah buat sheetmask challenge tak? Means, pakai sheetmask daily secara berturut2. 


Sheetmask challenge ni sgt flexible. Boleh pilih your favourite sheetmasks dan suka hati nak buat untuk berapa hari. Biasa 7hari dan paling lama suri pernah nampak orang buat selama 100 hari!

Frankly speaking, suri memang paling malas pakai sheetmask. Sebab time consuming. Sheetmask kena pakai dalam 10-15 minit. Tapi selepas suri cuba buat sheetmask challenge, suri dapat result yang sangat bagus.

Apa itu sheetmask? Sheetmask ni ialah salah satu step dalam skincare yang dipopularkan oleh orang korea / jepun. Mereka suka pakai sheetmask sebab tu kulit mereka kelihatan sangat lembab dan glow. 

Sheetmask biasanya diperbuat daripada material cotton dan cellulose dan akan di rendam dalam essence atau serum untuk kegunaan sekali saja. So, ianya pakai buang.

Sheetmask biasanya memberi effect hydration yang lebih lama dan intense. Terdapat pelbagai variasi mengikut keperluan kulit. Soothing, hydrating, moisturizing, firming dan brightening.

Sheetmask dikatakan agak mahal sebab harga untuk sekeping sheetmask pakai buang boleh mencecah sehingga RM50 sekeping!

Oleh itu, suri sangat berkira dan kedekut untuk membeli sheetmask. I am not gonna purchase a sheetmask more than RM10. 

Here are my reviews untuk keseluruhan Entel mask pack ni:

MATERIAL :
Soft cotton material. Tak tebal tak nipis. Soaked up semua essence/serum. So tak dripping dan no left over. \

IMG20200625163322.jpg


FITTING :
Fitting just fine. Nice untuk my small face 

Polish_20200701_134225484.jpg


ESSENCE / SERUM :
Colorless dan clear. Tak dripping. Each mask ada scent yang berbeza. Ada yang kuat, ada yang soft. Contain 20ml of product. Banyak jugak dan tak ada lebihan product yang tinggal dalam pack.

APPLICATION TIME :

Suggested on pack ialah selama 20-30 minit. Tapi mask pack ni cepat mengering especially bahagian dahi dan atas bibir. So tempoh pemakaian ialah max 20minit sahaja.


INGREDIENTS :
Ingredients tak banyak beza. Cuma ada alteration dan penambahan sedikit on key ingredients depends on what the mask aim for. Contoh, pearl mask contain pearl extract and niacinamide for brightening. Aqua mask contain ceramide and HA for hydration.

Ok. Here are my thoughts on each of ENTEL MASK PACK.

BLACK PEARL

Target : spot lightening, whitening, brightening & hydrating.

Ingredients : Water, Glycerine, Niacinamide, Propylene Glycol, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Xanthan Gum, Sodium Hyaluronate, Sodium Dehydroacetate, Phenoxyethanol, 1,2-Hexanediol, Carbomer, Triethanolamine, Pearl Extract, Sodium Citrate, Perfume, Disodium EDTA, Pottasium Alginate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract.



Bau macam bedak. Wangi dan bearable. Gives light hydration so kena add on pelembab jugak. Tak nampak kesan brightening.

RATE : 3/5

Polish_20200701_134944788.jpg


AQUA

Target : Hydrating, Soothing, Moisturizing

Ingredients : Water, Disodium EDTA, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Sodium Citrate, Xanthan Gum, Pottasium Alginate, Sodium Hyaluronate, Propylene Glycol, Glycerine, Sodium Dehydroacetate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Carbomer, Triethanolamine, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, rh—Oligopeptide—1, Perfume.


Bau yang agak kuat. Gives enough hydration to my skin. Ada effect firming juga. Tak rasa melekit dan tak greasy. 

RATE : 4/5

Polish_20200701_134718537.jpg

BLUEBERRY

Target : Hydrating, Anti-Aging


INGREDIENTS : Water. Disodium EDTA, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract Sodium Citrate, Xanthan Gum, Pottasium Alginate, Sodium Hyaluronate. Propylene Glycol, Glycerine, Sodium Dehydroacetate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Carbomer, Triethanolamine, Veccinium Angustifolium (Blueberry) Fruit Extract, Perfume.


Bau manis blueberry. yummmmm! This one sangat moisturizing tapi tak sticky. Untuk combination skin like me dah tak perlu pakai moisturizer pun tak jadi masalah.

RATE : 5/5

Polish_20200701_135009638.jpg


SNAIL

TARGET : Repairing, Hydrating, Moisturizing .


INGREDIENTS : Water, Glycerine, Propylene Glycol, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Xanthan Gum, Sodium Hyaluronate, Sodium Dehydroacetate, Phenoxyethanol, 1,2-Hexanediol, Carbomer, Triethanolamine, Snail Secretion Filtrate, Adenosine, Sodium Citrate, Perfume, Disodium EDTA, Pottasium Alginate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract.


Bau manis macam buah tapi tak terlalu kuat. Gives hydration yang mencukupi untuk kulit. Senang serap dan tak melekit. 

RATE : 4/5

Polish_20200701_135059505.jpg


HOUTTUYNIA CORDANA

TARGET : Repairing, Hydrating, Soothing


INGREDIENTS : Water, Disodium EDTA, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Sodium Citrate, Xanthan Gum, Pottasium Alginate, Sodium Hyaluronate, Propylene Glycol, Glycerine, Sodium Dehydroacetate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Carbomer, Triethanolamine. Houttuynia Cordata Extract, Perfume.


One of the best soothing sheetmask yang suri pernah guna. Thanks to houttynia extract yang kaya dengan anti inflammatory properties. Gives hydration yang mencukupi dan tak rasa melekit.

RATE : 5/5

Polish_20200701_135125942.jpg


Overall, ENTEL MASK PACK ni sangat murah dan berkualiti. Ada 10 jenis variasi untuk dipilh dan harga cuma serendah RM2.00 di THEPASTELS SHOP. 




Older post Newer post

Your cart is currently empty.

Continue shopping